Etusivu Psykodraama Moreno & Jung     Aikamatkat Julkaisut
 

 

Moreno & Jung

Jacob Levy Moreno ja Carl Gustav Jung

 

Jacob Levy (s. Levi) Moreno (1889-1974) oli psykodraaman kehittäjä. Kehitystyö alkoi Morenon Wienin aikoina Itävallassa mm. pakolaisleireillä, maahanmuuttajien ja syrjäytyneiden ihmisten parissa ja perhelääkärinä. 1925 jälkeen kehitystyö jatkui Yhdysvalloissa. Psykodraamaa käytetään usein yläkäsitteenä kuvaamaan siihen kuuluvaa teoriaperhettä ja metodologiaa. Kaikissa psykodraamaan perustuvissa menetelmissä kuten sosiodraama, roolikoulutus, psykodraaman päähenkilötyö, käytetään Morenon kehittämiä toiminnallisia tekniikkoja.

Carl Gustav Jung (1875-1961) oli sveitsiläinen psykiatri, jonka tieteellinen ura alkoi Burghölzin mielisairaalassa. Hänen keskeisin kiinnostuksen kohteensa oli yhteyden luominen tietoisen ja tiedostamattoman välille. Merkittäviä käsitteitä ovat symboli ja arkkityyppi. Analyyttisen psykologiaan perustuvia työmenetelmiä  psykoterapiassa ovat  mm. unet, sadut, myytit, spontaani kirjoittaminen, kuvat ja tanssi. Ihmisen oireita tarkastellaan laajemmasta näkökulmasta ja individuaation eli yksilöitymisen kannalta.

Morenon ja Jungin ajattelua yhdistää erityisesti ihmisen henkisen ulottuvuuden huomioiminen.

2016-2018 aikana olen alkanut kirjoittaa ja syventää sellaisia  2014 julkaistussa kirjassa esiin ottamiani aiheita, jotka olivat jääneet vielä taustalle. Kansainvälinen kiinnostus on ohjannut  tekemään/kääntämään tekstiä englanniksi.

Kansainvälisestä kiinnostuksesta johtuen  olen ryhtynyt käyttämään toiminnastani ja teksteissäni käsitettä Moreno & Jung kirjassa käytetyn Morejung -käsitteen sijalta. Kirjoituksiani julkaisen täysimittaisena kotisivuilla.
Ensimmäinen englanninkielinen teksti: Moreno & Jung Complex-Model  
LUE

 

Moreno & Jung kuvaa kokonaisuutta, jossa integroituvat Morenon psykodraaman teoriat ja käytäntö sekä Jungin analyyttisen psykologian perusteet.  

Psykodraaman maailman, työkäytäntöjen ja teorioiden tarkastelu Jungin psykologian perustalta on itselleni yhä uudelleen kiehtova työkenttä.

 

(lähde T.Grandell: Matka luovuuden lähteelle. Psykodraama ja jungilainen psykologia kohtaavat. 2014 s.33)

 

 
           
 

© 2018 -- Tuula Grandell

päivitetty - 20.07.2018